Уста

На митингу смо добили програм Демократске Опозиције Србије коју је презентирао иницијатрор промена G 17+. Кандидат за председника Југославије Војислав Коштуница завршио је своје излагање позивајући нас да тај програм оверимо.

Била сам на неки чудан начин узбуђена. И чак мало уплашена. Требало је да оверим првих 100 дана нове владе и чак прву годину.

Сматра се да су уста отвор кроз који пролазе дах, реч и храна, али да су и симбол стваралачке моћи а посебно удахнућа душе. Уста симболизирају виши ступањ свести односно способност сређивања ствари разумом.

На основу чега уопште смем да оверим тако грандиозан пројекат у овом нашем свету где је све окренуто на главу? Када ово кажем увек се сетим споменара моје мајке у којем је њен вереник а мој отац готским рукописом написао: нешто је одредило да дрвеђе не расте корењем према сунцу. И он је у својој худој судбини као и ми његова деца, живео испод дрвета живота чије су корење са велико снагом и упорношћу комунисти упорно окретали према сунцу.

Код Египћана после смрти обављао се обред отварања устију. У својим несаницама видела сам како мртви свих ових несрећних година рата и санкција траже да им се отворе уста, да би изустили истину пре него што прихвате да су заиста мртви.

Некако у исто време када је Војислав Коштуница тражио оверу програма Демократске Опозиције Србије председник Милошевић је у Беранима нас опозиционаре претворио у животиње: пацове и хијене. Нико његове речи није примио са очајањем већ са предосећањем његовог краја. Тумачила сам на свој начин: желео је да одемо са овог света, да би му олакшали живот. И обрнуто: ми смо желели да он оде са овога света да би могли да живимо обичан живот. Ох, каква би то радост била! На тај начин ми смо стали на црту како је то својом паролом истакао Отпор.

Хијена је стрвинар и ноћна животиња која у Африци има двоструко амбивалентно значење јер је ушла у афричке митове. Приписује јој се способност прорицања. Она је алегорија спознаје и знања. Њена мудрост и материјална спознаја која је води према стрвинама доводи је до глупости и подлости. У хијерархији светих обреда Друштва Коре она има улогу заточеника која је била дужна да чува краља и његово обитавалиште.

Један научник који се бавио проучавањем развоја мозга је рекао: када се каже да неко добро говори онда то значи да има добру мисао или мозак. То би могло да значи да нас је Милошевић претворио у хијене да би ми сви чували његова комунистичка краљевска обитавалишта: бункере, атомска склоништа и оклопна возила са којима је ишао на своју председничку промоцију.

И тако уста Милошевића исказивала су његову вољу да изврши метаморфозу опозиционара које је још називао и НАТО плаћеницима. Све митологије су пуне прича о преобраћању или метаморфозама. Бог путем метаморфозе претвара људе у животиње, а најчешће у птице, стабла, цвеће, изворе, реке, острва, стене, планине и кипове.

Ми смо били врста кипова. Стајали смо на демострацијама скоро непомични, али смо са тим младићима, делијама певали: Слободане, Слободане спаси Србију и уби се.

Живот је у нама текао само споља апатично и депресивно. Као да више нисмо разликовали дане, ноћи и месеце. И тако, само привидно претворени у кипове, а затим преображени у животиње, интуитивно смо осећали да се појављује у нама вртоглава стрмоглавица: он или ми?

Одговори

thirteen − eight =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.