Мук

Сутрадан, шестог октобра обишли смо скупштинско здање које је још тињало. Сазнали смо да демонстранти нису упалили Скупштину. Неко од нас је узео гласачки листић на коме је био заокружен Милошевић. Бакице су чистиле гареж.

Поново смо били пред Старим Двором. Људи су седели на огради, или на бетону испред хотела Сплендид. Пролазиле су девојке и делиле бесплатно киселу воду. Ћутали смо. Са звучника је допирала непријатна, лажно весела мелодија о возићу који се звао Ћиху ху. Наше демонстрантске душе нису зажелеле да седну у тај возић. Прави живот је био одсутан. Владао је мук. Будућност која је започета ноћас била је умртвљена.

Путин је изјавио:

  • Ситуација није јасна.
  • Љигаво! – рекао је демонстрант на бициклу.
  • Руси траже други круг.
  • Паклени круг
  • Где је диктатор?
  • Где живи?
  • Где дише?
  • Генерал Перишић је у свом интервјују рекао да је разговор са Милошевићем био разговор у паклу.
  • Значи: заседава пакао.

Младић са мобилним телефоном саопштио је:

Црногорци не долазе, али долази Иванов.

Нејасна улога Путина увлачила је зебњу у наш умор. И одједном учинило нам се да Америка, Русија и Црна Гора желе да подрже Милошевића. Да оживе вампира са три инјекције.

Извикавили смо паролу Пукао је као звечка. Звечка је пукла, и из ње као да је измилило огромно, мистериозно тело вампира. Толико пута је ћутао као сада и онда вампирисао. Био је вампир Крајине, Републике Српске и Косова.

Моја сестричина колима је обилазила његова дедињска станишта. Видели су неког усамљеног војника, а затим се пред њима створио тенк.

Тргуј Русијо, тргуј Црна Горо са нама Србима! Ми смо ту на трговима, ноћас ослобођени стега и сада нам се чини да ћемо бити продани. Чујемо да Америка препоручује Русији да призна победу Коштунице. Каква жалост! Која комбинација телефонских линија света нас умрежује у живот или смрт. Шта ради брачни пар са својом мозговном мрежом? Имају ли они уопште макар делић двоструке нарави у свом кобном бићу политичких Бони и Клајда? Уопште су нам чудни ти парови електрона, ти мушко женски парови који одређују судбину милиона, овде и негде тамо у Америци.

За вампира се каже да је мртвац за којег се верује да је изишао из гроба како би сисао крв живима. Милошевић је толико пута био политички мртвац. Ми смо осетили по његовим кужним речима да су те речи задах умирућег вође. И увек је успевао да неко глогов колац зарине у његово политички мртво тело да би га преобратио у вампира.

Вампирска сабласт мучи људе страхом и вампир може да опстане једино помоћу своје нове жртве. Дато је тумачење на дијалектици прогонитеља и прогоњеног, прождирача и прождраног. Вампир поседује уништавајућу глад која није ништа друго до самоуништење. То самоуништење вампир преноси и на другога, све док не спозна да је он сам кривац за свој неуспех. Све док то не сазна вампир оптужује неко другог, и он постоји све док се не прилагоди самом себи или друштвеној средини. Вампир симболизује окретање психичких снага против себе самог.

Милошевић је створио пирамиду шпијуна. У ноћи изнеђу 5. и 6. септембра он је спознао да више није на самом врху пирамиде, већ да неко, или неки стоје изнад њега, и њега шпијунирају. Од тог тренутка маса више није била његова, па ни војска ни полиција.

Сазнајемо преко звучника да је Иванов стигао. Улазимо у хотел Сплендид. За столом су сви рођени у Прокупљу. Загрејали смо се и слушамо чак вицеве на рачун Коштунице. Тако је сељак из околине Прокупља рекао: ”Имам вола, две краве, свиње, ћуране па не могу да будем ни одборник, а Коштуница има две мачке и намерачио се на председника”.

Смејемо се. Али вампирско иће и пиће дише ту око нас.

Крећемо у колонама према Светосаској цркви у којој ће патријарх Павле да благосиља Коштуницу. Као да мук напушта наша бића и демонско тело вампира почиње да се скупља, да се сажима, да се упућује према свом одредишту тамо далеко према Дедињу. Он је тамо, ми смо овде на православној литургији, у благосиљању јединог председника који је верник. Убрзо сазнајемо, нетремице гледајуђи у екран да је Милошевић признао победу Коштунице.

Одговори

15 + seven =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.