Порекло планете Србије

Планета Србија се четири пута одвајала од земљине кутле, а при томе увек остајала у дубокој вези са њом.

Одвајање планете Србије увек почиње речицом не. Србија је рекла не Аустро-Угарској 1914, када је ова ултиматумом захтевала да њене полицијске снаге по Србији траже Гаврила Принципа и његове другове који су 28. јуна у Сарајеву извршили атентат на престолонаследника Фердинанда и његову жену Софију. Због тога је Србија у Првом светском рату изгубила око 40% свог становништва. Други пут је Србија рекла не 1941. када је одбацила већ потписани споразум са Тројним пактом. Тада је срадало преко милион Срба. Трећи пут је Србија рекла Стаљину не, а четврти пут НАТО-у.9

Као девојчица учествовала сам у демонстрацијама којима је народ Србије одбацио Тројни пакт. Веома ми је чудна била парола “Боље гроб него роб”. Плашила сам се гробља и зато сам ћутала када су остали скандирали. Али осећала сам чак некакву радост када сам са раздраганом масом скандирала “боље рат него пакт “.

Када је НАТО почео да бомбардује Југославију сви смо били толико запрепашћени да смо скоро 24 часа били у некаквом укоченом стању, непрекидно слушајући радио и телевизију. Тада се у мојој свести десио невероватан обрт. Осетила сам да ће само Србија бити кажњена, а да ће Црна Гора бити заобиђена. Сви ми у Србији осећали смо се потпуно одвојени од света и да смо остали, како каже историчар Радош Љушић, потпуно сами. Сећам се да сам рекла асистентима: “Само нам космичка сила може помоћи “!

Неколико дана после почетка бомбардовања, на Тргу Републике под називом “Само нас је песма одржала” отпочео је низ концерата. У почетку, играње и певање имало је велики психолошки ефекат, али како су дани доносили све више мртвих и масакрираних, осетила сам неку дубоку грижу савести, јер су се на даскама бине појављивале певачице обучене у вечерње беле хаљине са перјем. Видела сам капи крви на том перју и осетила страховито згражавање.

Избеглице из Босне су нас уверавале да је то потребно да се одржи дух. Пошто ми више ни у шта нисмо веровали, а били испражњених нерава, прихватили смо ово објашњење као веродостојно.

Ипак, увек сам налазила разјашњење за своје неверице трагајући за објашњењима у разним књигама. Тако сам нашла објашњење:
Играње за мртве је, вероватно, стари балкански, можда и медитерански обичај. На старим етрурским надгробним споменицима често се јављају играчи. У неким крајевима Грчке родбина и пријатељи у одређено дане долазе на гроб и играју у спомен преминулог. Грци о томе нерадо говоре зато што је обичај нехришћански и свештеници их постојано прекоревају. Обичај да коловођа на штапу носи фотографију преминулог новијег је датума. Раније је коловођа носио издужени крст на коме се вијорила покојникова, односно покојничина одећа.

Са малим изузецима бомбардовану Србију су посећивале две православне нације Грци и Руси. Зато ми је у једном моменту изгледало веродостојно објашњење Јељцина да је НАТО напао православље, а да у овом нападу има и расизма истакао је амерички политичар Иглбергер.

По руском православном филозофу Розанову туга је најдубљи начин спознаје света. Розанов је поручивао: “Погледајте једни друге у очи, и ако вас обузме жеља да се загрлите, да се зарадујете, разуме се уз коју сузу, учините то у име свог живота који треба да се живи “.

Ове речи Розанова олакшале су моју страховиту грижу савести што смо играли и певали када су други умирали, спржени на небу, спржени на земљи, без удова, без кућа и кућишта.

 

 


9 У документу из Рамбујеа, у члановима 6, 8 и 10 војног додатка Б, стоји да трупе НАТО имају потпуну слободу кретања свуда на подручју СР Југославије, укључујући право на успостављање база, одржавање маневара и постављање војних инсталација, као и да уживају потпуни правни имунитет. Овим је требало да се осигура окупациони статус НАТО у СРЈ.

 

Одговори

nine + three =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.