Неки кажу да се душа приликом напуштања земље окрене, застане и са огромне висине са тугом гледа на земљу

У нормалном животу без ратова једног дана можеш да се разочараш, али сутра је нови дан. За нас под НАТО бомбама као да није било сутрашњег дана. У почетку ми се чинило како моја душа жели да се одвоји од мог тела да би напустила ову несрећну земљу.

Неколико година пре распада такозване Титове Југославије направила сам списак по чему се она све разликује од осталих земаља света. Та Југославија је била прва у Европи по неписмености, смртности одојчади, саобраћајним, рударским несрећама, симпозијумима и броју доктората, а за време санкција прва у свету по инфлацији. Иначе, Тито је кумовао сваком деветом новорођенчету, али је тај услов испуњавало само албанско становништво на Косову, које је по прираштају прво у свету.

По завршетку Другог светског рата Тито је забранио повратак Србима на Косово и отворио границе да Албанци из Албаније слободно насељавају Косово. Српски комунисти су аплаузима дочекивали све његове одлуке. Тако је настала почетна фаза у етничком чишћењу Срба и Црногораца са Косова. И о томе би се могло писати на папирима одавде до Лондона, а из енглеских архива би потекли документи који би јасно указали како је Черчил предао српски народ контраверзном комунисти Јосипу Брозу Титу.

Како је који дан бомбардовања одмицао и хиљаде тона бомби бацане на Косово и остали део Југославије, моја душа више није желела да напусти земљу. Нисам могла ни да замислим како би она успела да се провуче под кишом бомби, а са ужасом сам замишљала како се сударам са НАТО пилотима, који, како су забележили и чули наши радио аматери, приликом катапултирања испуштају ужасне животињске, неартикулисане крике, дозивајући своје мајке. Крици су били у ваздуху, на земљи, у људима, животињама и птицама.

Да се у мени нешто променило после података да НАТО авијација убија животиње на фарми, да је 200 крава и 20 свиња утинуло у танталовим мукама и трзајима, као и животињским крицима, спознала сам када сам почела да замишљам да Клинтонова душа напушта земљу, а не моја.

Клинтон је председник најјаче силе на свету и приликом напуштања земље његова душа би са огромне висине могла да посматра не само трагедију у Југославији, већ би се мерила са душама свих оних америчких председника који су бомбардовали Хирошиму, Нагасаки, Кореју, Вијетнам, Либију и Ирак. Ако се упореде њихова дела у континуитету, онда то значи да су амерички председници, са неким изузецима, предавали из једне руке у другу на симболичан начин мач краља Артура, који на својој оштрици непрекидно има свежу или спржену људску крв.

Сваки човек је по комбинацији гена нова јединка или нова светлост. Амерички председници су угасили милионе и милионе светлости разних боја и разних интезитете. Да ли су жалили? Не верујем.

Ипак, замишљајући како се Клинтонова душа приликом напуштања земље окреће и застаје, осећала сам како и та душа са огромне висине са тугом гледа на земљу. Али она није жалила за људима, претпостављам да је жалила за неким животињама, или специјално за псима.

Да је Клинтон којим чудом био рођен у Београду и имао пса, на урлик сирене кренуо би можда са псом у склониште. То су радили многи Београђани. Али пси нису смели да уђу са господарем у склониште и пре него што би господар закорачио у подземну рупу пољубио би свог пса, а овај би га у страсној тузи лизао по лицу. И тако, господар би био заштићен, а пас би остао целе ноћи испред склоништа и цвилећи с времена на време очекивао спасоносну зору.

Тако је један пас из улице Тодора Дукина по потврди ветеринара преминуо од инфаркта. Тада сам зажелела да се то деси Клинтоновом псу. То би био једини начин да се у његовој души појаве саосећање и патња због трагедије коју је изазвао у Југославији.

Од почетка напада на Југославију, корисници интернета су непрекидно слали информације о страдањима људи. У почетку није било много одговора ни жаљења због страдања људи. Али, када је у свет послата слика пса далмантинца са разнетом доњом вилицом, душе слободног света су задрхтале и зајецале нудећи сваковрсну помоћ. То се исто десило и након репортаже снимљене у београдском зоолошком врту. Људи су буквално осећали бол због бенгалског тигра који је услед јаког стреса изазваног фијукањем томахавки скоро одгризао своје задње шапе, док је бенгалска тигрица појела своја два младунца, а остала два задавила. Вукови, ждралови и сове су исто тако побили своје младунце.

Постоји једна давна бајка о будистичком свештенику који је имао мачора смарагдних очију. Када је мачор угинуо свештеник је осетио како је један део његове душе отишао у етар заједно са душом животиње.

По мишљењу ветеринара пси и мачке су били толико стресирани да су захтевали психолошку рехабилитацију, али животиње су биле и нека врста људских психијатара, јер су многе од њих топлотом свог тела обнављале животну енергију чланова породице. За време бомбардовања сви смо стварали нове животне асоцијације са животињама, рођацима и пријатељима.

Господине Клинтоне, не бих ниједном народу на свету зажелела ово што смо ми преживели, па ни инфаркт вашем псу Бадију. Ипак, господине Клинтоне, желела бих да Вам се представим: магистрирала сам на екологији, а докторирала на ембриологији. Прво бих вам дала податке из области екологије. У вашем тридесет трећем рату који сте водили под називом војних операција, у Југославији сте од 9 националних паркова оштетили 7. То су: Фрушка Гора, Копаоник, Тара, Шар Планина, Ђердап, Ловћен и Скадарско Језеро. Уништавали сте и природне резервате од којих набрајам само неке: Делиблатска Пешчара, Ковиљско-петроварадински рит, околина Сомбора, Грмија, Газиместан. Уништили сте и налазишта ендемичних биљака које једино живе у југословенским пределима и које су први пут откривене у свету у овим областима. То су: две врсте паштричких каранфила, Dianthus behriorum и Soleanthus krasnicci, као и Gentiana nopscae. У клисури Призренске Бистрице, где су ваши авиони урушавали тунеле, поред стена, при изласку из тунела уништене су насеобине ендемске биљке Silene nikolicci. На вршачкој кули на једином ендемској станишту од 15м2 уништили сте Minuartia frutescens17.

Сада је лето, али, у Београду је због катаклизмичног загађења дошло до преране јесени, тако да су дрвореди са жутим лишћем, а има и стабала без лишћа. У Панчеву и селима јужног Баната ова слика је још стравичнија.

Као професор ембриологије, цитологије и хистологије читала сам радове др Helen Caldicott, која је изучавала деловање уранијума 238 на ћелије у сперми војника који су ратовали у Заливском рату. Закључила је да мутације изазване алфа зрачењем урана 238 воде до промена у регулаторном гену ћелија и да проузрокују рак, као и генетске аномалије код новорођених. Познато је да су америчке и ирачке жене рађале децу без ока, уха и скраћених екстремитета.

Срби имају две изреке. Изреку “Где ће Вам душа господине Клинтоне” упућујем не само Вама, него и осталим Американцима, а изреку “Биће боље – тешко нама” упућујем нама самима. Уосталом, о нама самима, ми Срби имамо много, бескрајно много да кажемо.

 

 


 17 Податке нам је љубазно уступио професор екологије Биолошког факултета Владимир Стевановић. Са резигназијом је додао: “Ослободилачка војска Косова је уништила 600 година стару мунику цара Душана”. Српски владар цар Душан био је цар Срба, Грка и Арбанаса, пре Косовске битке.

Одговори

5 × one =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.